23. prosinca 2019.

Učenici, nastavnici i djelatnici Centra proslavili su završetak prvog polugodišta bogatim svečanim božićnim programom u izvedbi učenika osnovne i srednje škole.

 
     

28. studenog 2019.

U PKC Mađara u RH proslavljeno je svečano otvorenje modernog učeničkog doma. Dom su svečanim presjecanjem vrpce otvorili Andrej Plenković, premijer RH, Orban Viktor, premijer Mađarske, Robert Janković, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i Janoš Andoči, ravnatelj PKCM-a. Svečanosti je prisustvovalo više stotina uzvanika.

 
     
22. studenoga 2019.

U Centru je nastupila grupa "Misztral". U izvedbi spomenute grupe najviše su se mogle čuti pjesme Babits Mihalja i Ady Endrea. Publika je doista uživala, te ih je nagradila velikim pljeskom. Na nastupu su bili i lektor Katedre za mađarski jezik i književnost Adam Walko i konzul Bela Gardoš.

 
     

17. studenog 2019.

Predstavnici učenika, nastavnika i roditelja PKCM-a i ove godine su tradicionalno sudjelovali na paljenju svijeća u sjećanje na žrtvu grada heroja, Vukovara.

 
     

14. studenog 2019.

Učenici Centra i ŠSK Puškaš Ferenc sudjelovali su na natjecanju  u badmintonu koje je održano u organizaciji Školskog športskog saveza Grada Osijeka. Natjecanje se održalo u sportskoj dvorani PKC Mađara u RH. Boje Centra branili su srednjoškolci: Majer Timea, Horák Natália, Dezső Regina, Obermajer Dávid, Kolár Dávid i Kirhofer Arnold. Ekipa je natjecanje završila na 5. mjestu. Voditelj je bio Attila Bognar, profesor tjelesne i zdravstvene kulture.

 
     

13. studenog 2019.

Natjecanje iz poznavanja mađarskog materinjeg jezika održalo se u sklopu obilježavanja Dana mađarskog jezika, te je bilo namijenjeno za učenike osnovne i srednje škole  Centra. Cilj programa je bilo poticanje učenika na proučavanje mađarskog jezika, usavršavanje pismenosti, samostalno proučavanje jezikoslovne literature,  poticanje spoznaje o vrijednosti stečenoga znanja, vještina i sposobnosti te razvijanje jezične kulture, razvijati poticajne i pozitivne motive za vrednovanje znanja, vještina i sposobnosti.

Nagrađeni učenici u kategoriji osnovne škole su:

  1. Dorina Dankoš (7.r)
  2. Krištof Tolnai (5.r)
  3. Bendegúz Andoči-Tar (6.r)

Nagrađeni učenici u kategoriji srednje škole su:

  1. Flora Keresteš (2.K)
  2. Evelin Čanji (4.G)
  3. Čaba Ador (4.G)

Natjecanje je omogućilo Ministarstvo znanosti i obrazovanje u sklopu sufinanciranja posebnih programa nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u 2019. godini pod nazivom Natjecanje u poznavanju mađarskog jezika za učenike srednje i osnovne škole.

 
     
Fotografija PKCM - HMOMK. 23. listopada 2019.

Učenici Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u RH obilježili su Dan sjećanja na mađarsku revoluciju iz 1956. godine. Prigodnim su se pjesmama, te dramskim prikazom prisjetili tog događaja. Gosti našeg Centra bili su učenici i profesori Gimnazije Verseghy Ferenc iz Szolnoka.

 
Fotografija PKCM - HMOMK.

Fotografija PKCM - HMOMK.

18. - 19. listopada 2019.

Učenici viših razreda osnovne škole, te učenici srednje škole Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u RH sudjelovali su na dvodnevnom studijskom putovanju u Budimpešti. Učenici su se tijekom programa upoznali s uzrocima i posljedicama jednog od najistaknutijih događaja moderne mađarske povijesti – revolucije 1956. godine – kada je na tisuće prosvjednika izašlo na ulice Budimpešte zahtijevajući demokratizaciju i liberalizaciju društva. Tijekom posjeta glavnom gradu učenici su posjetiti najvažnija mjesta prosvjeda i revolucije, te prošetali putevima revolucionara. Putovanje je omogućilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu sufinanciranja posebnih programa nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u 2019. godini (Putevima revolucije '56. – suvremeni pedagoški pristupi u očuvanju i njegovanju mađarskog nacionalnog identiteta).

 
     
     
Fotografija PKCM - HMOMK.

Fotografija PKCM - HMOMK.

11. listopada 2019.

Obilježili smo Dan kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje u našoj školi. Učenici osnovne i srednje škole aranžirali su svoj razredni stol. Stolovi su bili postavljeni na hodniku Škole. Nakon ravnateljevog govora svećenici su uz kratak govor i molitvu blagoslovili kruh. Nakon svečanosti, učenici su degustirali kolače i voće.

 
     
Fotografija PKCM - HMOMK. 4. listopada 2019.

Prisjetili smo se žrtava mađarske revolucije iz 1848./49. godine, aradskih mučenika. Učenici srednje škole našeg centra pripremili su kratak program, te su zapalili svijeće u znak sjećanja na žrtve.

 
     

27. rujna 2019.

Povodom 20.  obljetnice postojanja i djelovanja Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u RH, 27. rujna 2019. u našoj školi održan je dan sporta. Učenici osnovne i srednje škole, zajedno sa profesorima natjecali su se u raznim sportovima: pikado, badminton, stolni tenis, obaranje ruku i mali nogomet. Na kraju dana profesori i učenici naše škole odigrali su prijateljsku utakmicu protiv profesora naše prijateljske škole PSZC Zrínyi Miklós Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája iz Sigeta.

 
     
Fotografija PKCM - HMOMK. 26. rujna 2019.

Učenici 4. razreda osnovne škole, te učenici 1.T i 3.T razreda srednje škole PKC Mađara u RH sudjelovali su na obilježavanju Europskog dana jezika, održanom u II. Gimnaziji Osijek. Učenike su pratili njihovi nastavnici i profesori jezika.

 
     

9. rujna 2019.

U Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u RH održan je program povodom svečanog početka nove školske godine. Prvašiće i sve učenike pozdravili su ravnatelj Janoš Andoči te Nandor Čapo, načelnik Samostalnog sektora za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tom prilikom je polaznica prvog razreda osnovne škole preuzela poklon, koji su pripremili suradnici udruge Rákóczi Szövetség iz Mađarske. Učenici su za ovu prigodu pripremili kratak program.

 
     

U subotu, 24. studenog 2018. godine u Subotici je održano međunarodno natjecanje iz povijesti mađarskih škola. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je "Život i djelo kralja Matijaša Korvina". Na natjecanju je sudjelovalo 150 učenika iz pet zemalja: Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Srbije i Slovačke.

Na natjecanju je sudjelovalo i tri učenika srednje škole Centra  (Marton Zalan Nagy, Flora Keresteš i Evelin Čanji), te četiri učenika osnovne škole Centra (Blanka Jurić, Dorina Dankoš, Ištvan Sen i Mihály Sen). U kategoriji srednjih škola, učenici Centra osvojili su 3. mjesto od ukupno 10 timova, osvojivši putovanje u Kolozsvar. Ekipu srednje škole Centra pripremila je Andrea Kovačević, nastavnica povijesti i engleskog jezika. U kategoriji osnovnoškolaca ekipa Centra postigla je 4. mjesto od sveukupno 16 timova. Osnovnoškolce Centra za natjecanje pripremali su: Nikolett Ferenczy, nastavnica mađarskog jezika i etike, Timea Vučenović Belašić, nastavnica geografije i likovne umjetnosti i Atila Oroš, učitelj povijesti i engleskog jezika.
 
     

 

Dana 23. studenoga 2018. održana je svečanost darivanja u sklopu programa Kruh Mađara – 15 milijuna zrna pšenice. Voditelji Saveza mađarskih gazdinskih krugova i zadruga poljoprivrednika Nacionalne poljoprivredne komore te Anita Herczegh, supruga Jánosa Ádera, predsjednika Mađarske djeci su predali donacije. Ovaj tjedan će obiteljima 245 djece biti predano sveukupno pet tona brašna i 860 kg tijesta.

Na svečanosti su uz učenike Prosvjetno-kulturnog centra Mađara sudjelovali i učenici OŠ Zmajevac, OŠ Lug i OŠ Korog.

 

 
     
Dana 16. studenog u sklopu Školskog dana Zrinski sklopljeno je prijateljstvo između Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u RH i škole Pécsi Szakképzési Centrum Zrínyi Miklós Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola iz Sigeta (Mađarska). Janoš Andoči, ravnatelj PKC Mađara u RH i Götzné Batta Mónika, ravnateljica škole iz Sigeta složili su se, kako će ovo novo prijateljstvo biti od velike važnosti za obje škole. U planu su zajedničke manifestacije i programi, te razna natjecanja i izleti.  
     
Dana 24. listopada 2018. predsjednik Hrvatskog sabora, te predsjednik mađarskog Parlamenta položili su kamen temeljac za budući učenički dom. Ovaj događaj prekretnica je u životu Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u RH. Predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković govorio je o manjinskoj politici dviju zemalja i istaknuo važnost visokokvalitetnog rada u našoj instituciji. Izgradnja učeničkog doma otvara nove perspektive za naš Centar – rekao je predsjednik. László Kövér, predsjednik mađarskog Parlamenta zaželio je uspjeh i mir svim učenicima i djelatnicima Centra, te je izrazio vjeru u opstanak mađarske zajednice u Hrvatskoj. Ravnatelj Janoš Andoči zahvalio se Ministarstvu na pomoći i podršci koju pruža Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u RH, te izrazio nadu, da će polaganje kamena temeljca biti početak novog razdoblja, ne samo za ustanovu, nego i za Mađare u Hrvatskoj. „Posjet dvaju predsjednika je jedno priznanje za naš rad, koji obavljamo kako bismo osigurali najvišu razinu obrazovanja za mlade. Kao ravnatelj ohrabrujem roditelje i učenike, da se pri odabiru škole odluče za naš Centar. Uz citat Alberta Wass-a uklesanom na kamenu temeljcu, također smo naglasili svoju vjeru u budućnost: „Voda otječe, kamen ostaje…“  
     
Dan kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje u našoj smo školi obilježili 2. listopada 2018. Učenici osnovne i srednje škole aranžirali su svoj razredni stol. Stolovi su bili postavljeni na hodniku Škole. Nakon ravnateljevog govora, učenice Tena Barač i Blanka Jurić otpjevale su prigodnu pjesmu. Svećenici su uz kratak govor i molitvu blagoslovili kruh. Nakon svečanosti, učenici su degustirali kolače i voće.  
     
Ovogodišnji dan škole obilježili smo izletom. Posjetili smo Muzej vučedolske kulture, gdje su kroz 19 prostorija prezentirani civilizacijski dosezi vučedolske kulture. Muzeološka koncepcija stalnog postava uvodi posjetitelje u način života u okviru vučedolske kulture, koja se iz matičnog prostora nastanka (u međuriječju Dunava, Save i Drave) proširila na područje današnjih dvanaest europskih zemalja, interpretirajući nalaze koji manifestiraju visoko razvijenu civilizacijsku razinu. Nakon muzeja put nas je vodio do Erduta, gdje smo posjetili utvrdu. Naš program završio je zajedničkim ručkom u Dalj Planini.  
     

Dana 3. rujna 2018. godine u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u RH održan je program povodom svečanog početka nove školske godine. Prvašiće i sve učenike pozdravili su ravnatelj škole, Janoš Andoči, te Nandor Čapo, načelnik Samostalnog sektora za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja. Učenici su za ovu prigodu pripremili kratak program.

 
     

Dana 6. ožujka 2018. naš su centar  posjetili učenici i profesori  škole Kaposvári Szakképzési Centrum Jálics Ernő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, iz grada Kadarkúta (Mađarska). Tijekom posjeta upoznali su se s radom naše škole, pogledali učionice, knjižnicu i sportsku dvoranu.  Nakon posjeta školi, imali su prilike upoznati i centar Osijeka i Tvrđu. Skupinu gostiju vodila je pedagoginja Erna Varga.

 
     

Dana 24. listopada 2017. godine mađarska zajednica u Osijeku obilježila je Dan sjećanja na mađarsku revoluciju iz 1956. godine. Na svečanosti obilježavanja revolucije sudjelovali su i učenici Centra. Dana 24. Listopada mađarski KUD Népkör i Generalni konzulat Mađarske u Republici Hrvatskoj organizirali su polaganje vijenaca kod vile Pauline Hermann gdje su tijekom revolucije 1956. godine primali i privremeno smještali izbjeglice iz Mađarske. Nakon polaganja vijenaca, posjetitelji su sudjelovali na svečanoj komemoraciji u Prosvjetno-kulturnom Centru Mađara u RH. O događajima tijekom revolucije govorio je dr. László Debreczeni koji je za vrijeme revolucije 1956. bio jedan od vođa sveučilišnog vijeća revolucije. Kraći program održali su studenti Katedre za mađarski jezik i književnost Sveučilišta J. J. Strossmayera iz Osijeka i učenici Centra. Učenici osnovne i srednje škole Centra  obogatili su program prikladnim pjesmama i recitacijama.

 
     

Povodom Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, posjetili smo Zlatnu gredu.

 
     
Povodom obljetnice rođenja Győző Csorba u našoj je školi 11. rujna 2017. otvorena izložba posvećena poznatom mađarskom  pjesniku i književniku. Na početku svečanog otvorenja izložbe u auli Centra učenicima se obratio generalni konzul Mađarske u RH, Antonio de Blasio i ravnatelj Centra, Janoš Andoči. Nakon toga učenici srednje škole (David Obermajer, Vivien  Varga i Evelin Angyal) pročitali su stihove iz životnog djela pjesnika. Izložbu je otvorio dogradonačelnik grada  Pečuha, László Őri.  
     

Na poziv Gimnazije Kosztolányi Dezső, nastavnici Atila Bognar i Atila Oroš te domar Šandor Adam sudjelovali su na malonogometnom turniru održanom povodom Dana zajedništva od 2. do 3. lipnja 2017. godine.

 
     

Dana 26. siječnja 2017. godine u auli Centra predstavljen je program DZMH-a o ruralnom i gospodarskom razvoju. Nazočne je pozdravio predsjednik DZMH-a, Šandor Jakab. Događaju su prisustvovali Péter Kiss-Parciu, zamjenik državnog tajnika za razvoj pograničnog gospodarstva pri Ministarstvu za vanjsku trgovinu i vanjske poslova, kao i Péter Skapinyecz ravnatelj središnjeg ureza MNKH-a mreže za trgovinski razvoj Srednje Europe. Voditelj ureda za ruralni i gospodarski razvoj Andor Pajrok upoznao je nazočne o prijedlogu i uvjetima natječaja. Program će osigurati potporu za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednih strojeva, modernizaciju, osnivanje i održavanje stočarskih farmi kao i osnivanje poduzeća.

 
     

Izložba Gulag: Mađari u sovjetskim logorima 1944.-1956. održana je u prizemlju ustanove od 20. siječnja do 10. veljače 2017. Cilj izložbe je prikazati sudbinu zarobljenika i odati počast žrtvama komunističke diktature  koji su između 1944. i 1956. godine odvedeni na prisilni rad u različite logore u Sovjetskom Savezu.

 
     
 

Zahvaljujući  Generalnom Konzulatu Mađarske u Osijeku, u Centru je postavljena izložba pod nazivom Délvidéki Magyar Golgota 1944-45. Cilj ove izložbe bio je prikaz događaja koji su u povijesti bili prešućivani. U okviru nastave povijesti više je razreda imalo priliku analizirati i razgovarati o izloženom materijalu.

 
     

Na poziv Gimnazije Kosztolányi Dezső, ravnatelj Janoš Andoči, nastavnici Atila Bognar i Atila Oroš te domar Šandor Adam sudjelovali su na malonogometnom turniru održanom povodom Dana zajedništva od 3. do 4. lipnja 2016. godine. 

 
     

Centar su 4. svibnja 2016. godine posjetili učenici i nastavnici Gimnazije Bolyai Janos iz Kečkemeta.