2019./2020.  
     
19. prosinac 2019.

Učenici OŠ Centra  Zsófi i Kende Cs. Kettős u pratnji nastavnice matematike Eme Sesvećan aktivno su sudjelovali na radionicama Zimske škole matematike u OŠ Mladost.

 
     
18. studeni 2019.

Članovi likovne skupine i učeničkog saveza prigodnim dekoracijama se pripremaju za nadolazeći božićni sajam.

 
     
16. studeni 2019.

Četvero osnovnoškolaca Centra (Tena Barač i Emilia Kovacsics iz 6. razreda, te Dorina Dankoš i Edinna Požar iz 7. razreda) sudjelovali su na međunarodnom natjecanju iz povijesti na razini Karpatskog bazena u Subotici. Teme natjecanja bile su život i djelo transilvanijskog kneza Ferenca Rákóczija II. Učenike Centra za natjecanje pripremali su: Marija Vereš, nastavnica glazbene kulture, Timea Vučenović Belašić, nastavnica geografije i likovne umjetnosti i Atila Oroš, učitelj povijesti i engleskog jezika. Osim Hrvatske, sudionici natjecanja stigli su iz Mađarske, Transilvanije, Vojvodine i Slovačke (Felvidék). U pratnji učenika bio je Atila Oroš, učitelj povijesti i engleskog jezika.

 
     
14. studeni 2019.

Učenici nižih razreda našeg Centra u okviru poludnevnog izleta posjetili su aerodrom na Klisi. Ovom prilikom djeca su stekla uvid u rad aerodroma.

 
     

18. rujna 2019.

Učenici 5. i 6. razreda našeg Centra su u okviru programa školskog kurikuluma iz predmeta informatika, pod vodstvom profesorice Tünde Angster Barač, posjetili 3. LABUS SAJAM na FERIT-u, Osijek, gdje su im kroz igru i zabavu približili znanost, te primjenu novih tehnologija.

 
 
     

18. rujna 2019.

Školski športski savez grada Osijeka u suradnji s AK Slavonija-Žito, organizirao je  gradsko natjecanje Školskih športskih društava srednjih i osnovnih škola grada Osijeka u krosu. Natjecanje se održalo 18. rujna na Hipodromu u Retfali. U kategoriji 5 i 6 razredi dječaci, u bojama škole nastupili su Krištof Tolnai i Bendeguz Andoči Tar, a u kategoriji 7 i 8 razred djevojčice, natjecale su se Dorina Dankoš i Edinna Požar. U obje kategorije učenici su trčali 1000 metara. Od 44 natjecatelja u kategoriji dječaci, Bendeguz je osvojio 3. mjesto, dok ostali nisu uspjeli izboriti plasman.

 
 

2017./2018.

 
     

Na natjecanju Ispričaj mi priču održanom 8. ožujka 2018. u OŠ Lug, sudjelovalo je nekoliko učenika osnovne škole. Učenici su se natjecali u tri dobne skupine koje je ocjenjivalo stručno povjerenstvo. U skupini učenika 3. i 4. razreda, prvo mjesto osvojio je Bendegúz Andócsi-Tar, a treće mjesto osvojila je učenica Tena Barač. U skupini učenika 5. i. 6. razreda, učenica Dorina Dankoš osvojila je prvo mjesto.

 
     

Dana 6. ožujka 2018. g. ustanovu je  posjetio Laslo Nemeš-Hangoló, koji je održao glazbenu predstavu pod nazivom Ide vlak. Predstava je bila namijenena polaznicima vrtića Bóbita i učenicima nižih razreda osnovne škole. Laslo Nemeš svoje predstave prikazuje od 1995. godine u školama te na raznim manifestacijama u Mađarskoj i izvan granica Mađarske. Hangoló, kako svi poznaju Lasla Nemeša,  do sada je  izdao četiri CD-a, koji su se jednako svidjeli i djeci i odraslima. Na četiri CD-a mogu se čuti pjesmice mađarskih pisaca (Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Tamkó Sirató Károly, Csukás István, Gazdag Erzsi, Fekete István, Zelk Zoltán, Nagy Bandó András).

 
     

Natjecanje iz književnosti za učenike osnovne škole koji nastavu pohađaju na mađarskom materinskom  jeziku održano je 27. veljače 2018. godine. Organizatori su ovoga događaja Generalni konzulat Mađarske u Osijeku i Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH. Natjecanje je bilo posvećeno mađarskom pjesniku Janošu Aranyu. Učenici raspoređeni u tri skupine po četiri člana u prvom su dijelu natjecanja rješavali zadatke zatvorenog tipa, a u drugom je dijelu naglasak  bio na kreativnosti. Pobijedila je skupina pod nazivom Arany 2.0 čiji su članovi bili:

1. Melisa Kovač, Osnovna škola Zmajevac

2. Edinna Požar, Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH

3. Kristina Šandor, Osnovna škola Lug

4. Ištvan Sen, Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH.

 
     

Dana 14. veljače obilježili smo blagdan Valentinova. U ovom su programu  sudjelovali  učenici osnovne i srednje škole. Učenici 5. i 6. razreda na satima engleskog jezika rješavali su jezične zadatke vezane uz prigodne pjesmice te su izradili kutiju za pisamca. Učenici 7. i 8. razreda, kroz vježbe kreativnog pisanja, pisali su sastavke i pisma, dok su srednjoškolski  učenici  sudjelovali u dizajniranju i izradi prigodnog plakata.

 
     

U utorak, 6. veljače 2018. učenici su obilježili maškare. Svoje su kostime i maske predstavili svim razredima u školi.

 
     

14. Zimska  škola  fizike

U subotu, 3. veljače 2018., tri učenika 7. razreda  (Blanka  Jurić, Lea  Kurepa, Mihalj Sen)  i 6 učenika 8. razreda  (Leon  Kurepa, Hanna Kovačević, Marta  Stanušić, Viktorija  Bistrica, Danijel Jurić, Attila  Požar) u pratnji učitelja fizike Bandi Kučere,  sudjelovala  su  na  14. Zimskoj školi fizike  na  Odjelu  za  fiziku  Sveučilišta  J. J. Strossmayera u Osijeku. Djeca, ljubitelji fizike mogli su sudjelovati na šest radionica: Fizika  u  igračkama, Kako grafički prikazati neki fizikalni eksperiment, Fizika  života (veza fizike i biologije), Surprised  magnetised; Tri pokusa i tri pitanja, a jedan odgovor; Micro:bit - generator električne struje. Glavna  je  značajka  i  ove 14. po  redu  Zimske škole  fizike  popularizacija  te  prirodne  nauke  među  mladima  naročito  stoga  što se  fizika sve  više  potiskuje  iz  nastave  u  srednjim  školama, a  osnova  je  za  najviše  zanimanja  koja  su  deficitarna  u  Republici Hrvatskoj. 

Bandi  Kučera, mag. math. et phys.

 
     

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 26. siječnja 2017. godine, učenici osnovne i srednje škole odali su počast žrtvama nacističkog režima. Učenici Atila Požar (8. razred), Petra Štefanec (3.T razred), Márton Zalán Nagy (3.G razred) i Evelin Anđal (4.T razred) izlagali su Power Point prezentacije na engleskom jeziku koje su unaprijed izradili pod vodstvom nastavnika engleskog jezika Lidije Taus, Silvije Tot i Atile Oroša. Spomenuti učenici obradili su teme o životu europskih Židova u razdoblju između dva Svjetska rata, o društvenoj segregaciji židovstva nakon dolaska nacista na vlast te o njihovim tragičnim sudbinama poslije deportacije u koncentracijske logore.

 
     
 

Centar je povodom Dana mađarske kulture objavio literarni natječaj za učenike osnovne i srednje škole koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku. Cilj natječaja pod nazivom Kép/Íras je nadahnuti mlade na pisanje radova s novim pogledom na kultna djela mađarske likovne umjetnosti. Na natječaj su se osim naših učenika prijavili i učenici OŠ Lug. Organizatori i članovi povjerenstva Kinga Samu-Koncsos, Timea Vučenović Belašić i Diana Dorkić su 22. siječnja objavili sljedeće rezultate:

Osnovna škola

1. mjesto: Panna Varga, 8. razred (OŠ Lug)

2. mjesto: Bella Leonarda Micheli, 7. razred (OŠ Lug)

3. mjesto: Mateja Marton, 5. razred (OŠ Lug)

Posebna nagrada: Krištof Tolnai, 3. razred (PKCM)

Srednja škola

1. mjesto: Evelin Čanji, 2. razred (PKCM)

2. mjesto: David Obermajer, 1. razred (PKCM)

3. mjesto: Marton Zalan Nagy, 3. razred (PKCM)

Posebna nagrada: Čaba Ador, 2. razred (PKCM)

 
     

U četvrtak, 21. prosinca 2017. obilježili smo blagdan Božića svečanim programom. U priredbi su sudjelovali osnovnoškolci razredne i predmetne nastave te srednjoškolski razredi koji su nam priredili raznovrstan  i bogat program. Svečanom programu nazočili su  mnogobrojni roditelji, ravnatelj i učitelji naše ustanove.

 
     

Dana 16. prosinca 2017. godine učenici  drugog i trećeg razreda osnovne škole Centra posjetili su Mađarski parlament u Budimpešti. Taj je posjet organiziran povodom Božića. Učenici su sudjelovali u jednom prigodnom koncertu gdje su nastupali poznati mađarski pjevači i učenici osnovnih škola iz Budimpešte.U poslijepodnevnim satima sudjelovali su u radionici na kojoj su izrađivali božićne ukrase, a priključili su se  i mnogim  drugim aktivnostima i igrama. Na kraju programa učenici su imali priliku obići i upoznati Mađarski parlament. Došli su kući puni dojmova i darova.

 
     
 

Učenici viših razreda OŠ naše ustanove u pratnji učiteljice Eme Sesvećan, 7. prosinca 2017. pogledali su školsku projekciju filma Čudo u kinu Cinestar u Osijeku. Film Čudo je dobio pozitivno stručno mišljenje i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja jer  je nevjerojatna inspirativna topla priča o  dječaku Augustu Pullmanu, prema kojoj je pokrenut i program Certified Kind Classroom, program koji nastoji potaknuti ljubazno ponašanje.  Učenici su uživali u projekciji tog  inspirativnog i poučnog filma.

 
     

Učenici viših razreda osnovne škole Centra sudjelovali su na 24. tradicionalnoj izložbi lampiona povodom Dana Grada Osijeka koja se održala 1. prosinca 2017. godine u Arheološkom muzeju. Učenici su bili u pratnji nastavnice likovne kulture, Timee Belašić Vučenović.

 
     

U četvrtak, 23. 10. 2017. godine, učenici razredne nastave naše ustanove te njihovi razrednici posjetili su osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića i pogledali predstavu James i divovska breskva. Dobru zabavu iskusili su svi prisutni učenici zahvaljujući tekstu Roalda Dahla koji nas je poveo u avanture malog dječaka Jamesa, jedne velike breskve i svih onih usputnih likova na koje naiđu. I naučili smo da se prijatelji mogu naći na potpuno nenadanim mjestima, koji nam mogu pomoć u svakodnevnom životu.

 
     

Pod vodstvom nastavnice likovne kulture, Timee Vučenović Belašić, u našoj se školi svakoga tjedna održava likovna radionica. Polaznici likovne radionice učenici su nižih razreda. Učenici se kroz crtanje i i izradu različitih figurica upoznaju  s kreativnim metodama iz likovne umjetnosti.

 
     

Udruga pod nazivom Fontos vagy nekunk iz Nagyharsanya, 14. listopada 2017. g. organizirala je recitatorsko natjecanje povodom 500. obljetnice reformacije. U natjecanju je sudjelovalo nekoliko mađarskih škola iz Hrvatske, među kojima i naša ustanova. Učenik 7. razreda, Mihaly Szenn, dobio je pohvalu povjerenstva za izvedbu recitacije.

 
     

Dan kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje u našoj smo školi obilježili 10. listopada 2017. Učenici osnovne i srednje škole aranžirali su svoj razredni stol. Stolovi su bili postavljeni u auli Škole. Ovogodišnja tema izložbe bila je voće. Povjerenstvo je za najljepše uređeni izložbeni kutak izabralo stol 2.-4. razreda osnovne škole  te stol 1. i 2. SZ razreda  srednje škole. Niži razredi osnovne škole doprinijeli su obilježavanju ovoga dana i prigodnim programom. Svećenici su uz kratak govor i molitvu blagoslovili kruh.

 
     

Dana 6. listopada 2017. godine prisjetili smo se žrtava mađarske revolucije iz 1848./49. godine, aradskih mučenika. Učenici osnovne i srednje škole Centra su, zajedno s učenicima benediktinske škole iz mjesta Pannonhalma u Mađarskoj, pripremili prigodan program. Prije samoga programa, ravnatelj Centra, profesor Janoš Andoči je gostujućoj školi ukratko predstavio Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Republici Hrvatskoj. Učenici su u zajedničkoj dramskoj izvedbi prikazali posljednje trenutke trinaest aradskih mučenika. Program je obogaćen učeničkim recitacijama i pjesmama, čime su učenici svima nazočnima približili događaje koji su se dogodili neposredno nakon revolucije 1848./49. godine i tako odali počast žrtvama.

 
     

Učenici viših razreda osnovne škole 5. listopada 2017. godine posjetili su arheološki odjel Muzeja Slavonije u Osijeku. Muzejska pedagoginja Jasenka Ricl upoznala je učenike s izložbom pod nazivom Prapovijest i organizirala im je zabavno-edukativni program u trajanju od 60 minuta povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svemira. Glavna tema radionice bila je vučedolska kultura. Posjet je završio kvizom znanja za učenike. U pratnji učenika bio je učitelj povijesti Atila Oroš.

 
     

Ovogodišnji dan škole obilježili smo izletom u Baranju. Posjetili smo Etnografski muzej u Belom Manastiru gdje su se učenici mogli upoznati s predmetima prošlosti, Banovo brdo, vinski podrum iz turskog razdoblja i reformatsku crkvu u Kneževim Vinogradima te mjesto Batina gdje je program završio zajedničkim ručkom.  

 
     

Učenici nižih razreda 14. rujna posjetili su Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku. Tom su prigodom pogledali mađarsku predstavu pod naslovom A szélkötő Kalamóna.

 
     

Povodom 200. obljetnice rođenja književnika Janosa Aranya, putujuća izložba Književnog muzeja Petofi  pod nazivom Arany-busz, u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske Osijek, 14. rujna posjetila je i našu ustanovu. Izložba prikazuje život i opus književnika.  Učenici su s velikim zanimanjem prihvatili i otkrili interaktivnu izložbu uz vodstvo dramskog pedagoga.

 
     

2016./2017.

 
     
Završetak školske godine obilježen je 14. lipnja 2017. godine ispraćajem učenika osmih razreda osnovne škole i svečanosti za kraj školske godine. Učenici osmih razreda su se od svoje škole, nastavnika i ostalih učenika oprostili s govorima i pjesmama, nakon čega je uslijedio domjenak. U priredbi za kraj školske godine učenici osnovne škole pripremili su raznolik program, a nakon recitacija, pjevanja, izvedbi na stranom jeziku i drugoga, učenici srednjih škola zatvorili su program s kratkom komedijom, odnosno parodičnom modnom revijom.  
     
Pobjednici natjecanja iz povijesti o revoluciji 1956. godine, 26. svibnja 2017. posjetili su zabavni park Mecsextrém u Pečuhu. Putovanje je organizirao Generalni konzulat Mađarske u RH iz Osijeka. Na jednodnevnom izletu sudjelovali su učenici 7. razreda Marta Stanušić, Daniel Jurić i Attila Požar te Mihály Szenn iz 6. razreda.  
     
Dana 25. svibnja 2017. godine učenici nižih razreda su bili na poludnevnom izletu u Mohaču gdje su posjetili muzej Mohačke bitke, Muzej buša, srednjovjekovnu vodenicu Svetog Nikole te Muzej Kanizsai Dorottye.    
     

Povodom Dana planeta Zemlje, učenici viših razreda osnovne škole 17. svibnja 2017. posjetili su  Muzej školjaka i vodenoga svijeta u  Osijeku. Cilj prisjećanja i obilježavanja ovoga dana podizanje je ekološke svijesti učenika.

 
     
I ove smo godine sudjelovali u projektu pod nazivom Knjižničari u razmjeni Gradske knjižnice Beli Manastir, Središnje knjižnice Mađara u RH i Gradske knjižnice i kulturnog centra Ady Endre iz Baje. Knjižničari iz Baje su 11. svibnja 2017. godine učenicima viših razreda osnovne škole održali radionicu kojoj je cilj bio poticanje pismenosti i čitanja na mađarskom jeziku.  
     

Učenici nižih razreda osnovne škole 11. svibnja 2017. posjetili su Muzej školjaka i vodenog svijeta u Osijeku i pogledali izložbu koju je organizirala Udruga Gloria Maris. Izložba daje prikaz životinjskog svijeta sa najrazličitijih vodenih površina na Zemlji. Tijekom dvosatnog edukativnog predavanja, voditelj Vladimir Filipović na zanimljiv je način pričao o puževima, školjkama, rakovima, morskim ježevima, koraljima i drugom, a naši su učenici stekli nova znanja i iskustva.

 
     

Hrvatsko-mađarsko recitatorsko natjecanje održano je 11. travnja 2017. u auli Centra. Natjecanjem smo obilježili spomen-godinu posvećenu mađarskom pjesniku Janošu Aranyu te Dan mađarske poezije. Natjecanje su organizirali Generalni konzulat Mađarske u Osijeku te Prosvjetno-kulturni centar Mađara. Natjecanje je bilo namijenjeno učenicima osnovnih škola, koji nastavu pohađaju na mađarskom materinjskom jeziku te učenicima njegovateljima mađarskog jezika. Poseban naglasak su bile recitacije na hrvatskom jeziku u izvedbi učenika Osnovne škole Franjo Krežma iz Osijeka.

Nagrađeni učenici:

I. kategorija -  učenici koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku

1.  Emma Szenn, PKCM

2.  Timea Majer, Osnovna škola Zmajevac

3.  Regina Deže, PKCM

II. kategorija – njegovatelji mađarskog jezika 

1.  Alexandra Šuranji, Osnovna škola Antunovac

2.  Estela Horvat, Osnovna škola Fran Krsto Frankopan

3.  Atila Kovač, Osnovna škola Draž

III. kategorija - osnovne škole Grada Osijeka

1.  Luka Gaić, Osnovna škola Franjo Krežma 

2.  Karla Magovac, Osnovna škola Franjo Krežma

3.  Emilija Čokalić, Osnovna škola Franjo Krežma

 
     

Dana 3. travnja  učenici nižih razreda prigodnim su aktivnostima obilježili Međunarodni dan dječje knjige. Slušali su čitanje i dramatizaciju poznatih bajki, ponovili ključne pojmove vezane uz bajku kao priču o čudesnim likovima i događajima. Izradili su zajedničku slikovnicu prema hrvatskoj narodnoj bajci Mala vila. Cilj je ove aktivnosti bio ukazati na važnost dječjih priča te potaknuti i razviti ljubav prema čitanju i pripovijedanju.  Voditeljice aktivnosti bile su školska knjižničarka Diana Dorkić i učiteljica hrvatskog jezika Tajana Matošić.

 
     
Učenici i nastavnici su 15. ožujka 2017. godine održali prisjećanje na mađarsku revoluciju iz 1848. godine u auli Centra. Na početku programa učitelj povijesti Atila Oroš održao je kratko predavanje o Dobu reformi u Mađarskoj. Poslije predavanja, srednjoškolci naše ustanove prikazali su najvažnije događaje koji su se dogodili 15. ožujka 1848. godine. Oni su pod vodstvom nastavnica mađarskog jezika Nikolett Ferenczy i Kinge Samu Koncsos sastavili video u kojemu su u obliku profila s Facebooka prikazali najpoznatije događaje i heroje dana. Nakon priredbe srednjoškolaca osnovnoškolci su izrecitirali nekoliko pjesama koje su naučili i uvježbali s Ilonom Trnko, učiteljicom razredne nastave. Na kraju priredbe nastupio je školski pjevački zbog Centra, koji je otpjevao tri pjesme posvećene mađarskom nacionalnom heroju Lajosu Kossuthu koje su uvježbali s Marijom Veres, nastavnicom glazbene kulture.   
     

I ove smo godine obilježili Dane hrvatskog jezika. U razdoblju od 13. do 17. ožujka učenici su se, kroz razne kreativno-edukativne radionice,  bavili istraživanjem i prevođenjem glagoljice, rješavanjem jezičnih pitalica i zadataka. Na taj smo se način prisjetili povijesti hrvatskog jezika, slovničkih i pravopisnih pravila te zaključili da se jezik voli znanjem. Voditeljice aktivnosti bile su školska knjižničarka Diana Dorkić i nastavnica hrvatskog jezika Tajana Matošić.

 
     

Na natjecanju Ispričaj mi priču održanom 8. ožujka 2017. u OŠ Lug, sudjelovalo je nekoliko učenika osnovne škole Centra. Učenici su se natjecali u tri dobne skupine koje je ocjenjivalo stručno povjerenstvo. U skupini učenika 3. i 4. razreda, drugo mjesto osvojila je učenica Tena Barač, a treće  mjesto Bendegúz Andócsi-Tar.Učenica Edina Pozsár dobila je posebnu nagradu. U skupini učenika 5. i. 6. razreda, učenica Blanka Jurić osvojila je treće mjesto, a u skupini 7. i 8. razreda učenici Emmi Szen dodijeljena je posebna nagrada.

 
     

Ove smo školske godine Valentinovo obilježili kroz razne aktivnosti. Učenici su na satima književnosti interpretirali najpoznatije ljubavne pjesme,  pisali sastavke na zadane ljubavne teme, a najuspješnije smo i nagradili.  Sa školskom  knjižničarkom Dianom Dorkić i nastavnicom likovne kulture Timeom Belašić Vučenović, učenici su izradili valentinovska srca s porukama.  Srca s ljubavnim izrekama i porukama stavljena su na drvo koje je izloženo u predvorju Škole. Provedena je i aktivnost Ljubavna pošta u kojoj su učenici tijekom tjedna uoči Valentinova pisali pisma svojim simpatijama i bacali u ljubavni sandučić.

 
     
Učenici 3. i 4. razreda su 23. veljače 2017. sudjelovali na Festivalu jezika kojeg je organizirala Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek. Učenici su polaznicima vrtića održali kreativnu radionicu pod nazivom Mađarske priče i igre.  
     

Učenici nižih razreda su 6. veljače 2017.  u pratnji razrednice i dežurne učiteljice  pogledali lutkarsku predstavu o prijateljstvu pod nazivom Sicc-Pszt! u okviru projekta Országos Mesebérlet koja se održala u OŠ Zmajevac.    

 
     

Dana 4. veljače 2017. učenici 7. i 8. razreda su u pratnji učitelja fizike Bandija Kučere sudjelovali  na  13. Zimskoj školi fizike  na  Odjelu  za  fiziku pri Sveučilištu  J.J. Strossmayera. Zimskom školom želi se popularizirati prirodna znanost među mlađim generacijama.

 
     

Dana 3. veljače 2017. viši razredi osnovne i učenici srednje škole posjetili su izložbu pod nazivom Gulag: Mađari u sovjetskim logorima 1944-1956 te na taj način odali počast žrtvama komunističke diktature.

 
     

 Učenici nižih razreda osnovne škole obilježili su maškare prvoga dana mjeseca veljače.

 
     

27. siječnja 2017. godine, učenici su odali počast žrtvama Holokausta povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta nizom aktivnosti: izradom prezentacije na engleskom jeziku i mađarskom jeziku, analizom dokumentarnog filma Swimming in Auschwitz, pisanjem eseja te predavanjem.  Voditelji aktivnosti su bili:  Silvija Tot, Atila Oroš, Lidijom Taus, Erzsébet Kanalas, Dalija Dalmatin te Andrea Kovačević.

 
     

Učenici koji pohađaju vjeronauk Rimokatoličke crkve te Reformirane kršćanske kalvinske crkve u okviru zajedničkog sata vjeronauka su sudjelovali u Ekumenskoj osmini.  Povodom Dana mađarske kulture, učenici su se priključili pokretu Együtt Szaval a nemzet u sklopu kojeg su recitirali mađarsku himnu, otpjevali pjesmu o Kossuthu Lajosu te crkvenu pjesmu Učini me blagoslovom Gospodine.

 
     
 

 Zahvaljujući  Generalnom Konzulatu Mađarske u Osijeku, postavljena je izložba pod nazivom Délvidéki Magyar Golgota 1944-45. Cilj ove izložbe bio je prikaz događaja koji su u povijesti bili prešućivani. U okviru nastave povijesti više razreda imalo je priliku analizirati i razgovarati o izloženom materijalu.

 
     
 

Dana  23. prosinca 2016. obilježili smo nadolazeći blagdan Božića. U priredbi su sudjelovali  osnovnoškolci razredne i predmetne nastave  te srednjoškolski  razredi koji su nam priredili raznovrstan i bogat program.  Po završetku priredbe učenici su poslali blagdansku čestitku osmašima u OŠ Korog, OŠ Lug i  OŠ Zmajevac.

 
     

Dana 20. prosinca 2016. učenici razredne nastave, u pratnji razrednice, posjetili su Dječje kazalište Branko Mihaljević. Tom su prigodom pogledali kazališnu predstavu za djecu Bijeli jelen koju je, prema istoimenoj bajci Vladimira Nazora, dramatizirala i režirala Tamara Kučinović.

 
     

Dana 17. prosinca 2016. godine učenici su posjetili parlament u Budimpešti povodom Božića.

 
     

Árpád János Potápi, mađarski državni tajnik, 14. prosinca 2016. Centru je svečano predao ključeve novog školskog minibusa te je pobjednicima natjecanja pod nazivom Naš je grad uručio nagrade u vrijednosti od 100 000 forinti.

 
     

Dana 6. prosinca 2016. g. u našoj smo školi  obilježili obljetnicu rođenja svjetski poznatog glazbenika Bele Bartoka. Učenici viših razreda osnovne škole i učenici srednje škole doprinijeli su događaju  prikazom glazbenikova života te izvođenjem  narodnih pjesama koje je on  preradio. Tijekom programa prikazan je i film o životu slavnog umjetnika. Obilježavanju je nazočio i  generalni konzul Mađarske  u Republici Hrvatskoj, Antonio de Blasio.

 
     

Učenici viših razreda osnovne škole Centra sudjelovali su na 22. tradicionalnoj izložbi lampiona povodom Dana Grada Osijeka koja se održala 2. prosinca 2016. godine u Muzeju Slavonije. Učenici su bili u pratnji nastavnika Timee Belašić Vučenović, Nikolett  Ferenczy  i Lidije Taus. 

 
     

 Dana 10. studenog 2016. posjetio nas je Péter Lóránt Tóth, recitator i dobitnik nagrada Radnóti i Latinovits. Održao je sat književnosti koji je bio posvećen obljetnici Mađarske revolucije iz 1956. godine. Nastojao je učenicima približiti događaje koji su se odvijali u danima revolucije prikazujući im filmske isječke i čitajući ulomak iz dnevnika Gyule Csicsa Mađarska revolucija. Tijekom predavanja recitirao je pjesme poznatih mađarskih pjesnika koji su u svojim pjesmama opjevali spomenuti povijesni događaj te tragične sudbine onih koji su sudjelovali u njemu. U svom predavanju posebno je istaknuo kako su revoluciju pokrenuli mladi ljudi koji su dali svoje živote za slobodu.

 
     

Učenici nižih razreda 6. studenog 2016.  posjetili su cvjećarnicu Kala u Višnjevcu gdje su sudjelovali  u radionici izrade cvjetnih aranžmana.

 
     

Dana 15. listopada 2016. godine učenici viših razreda obilježili su Svjetski dan pješačenja.

 
     

Učenici viših razreda osnovne škole i učenici srednje škole Centra  28. i 29. listopada 2016. godine sudjelovali su na dvodnevnoj manifestaciji pod nazivom Pécsi kalandozások u organizaciji udruge Kosztolányi Céltársulás. U pratnji učenika bili su nastavnici Nikolett Ferenczy i Atila Oroš.

 
     

Dana 21. listopada 2016. godine učenici osnovne škole Centra koji su pobjedili  na školskom natjecanju iz povijesti (Marta Stanušić, Mihály Szenn,  Attila Pozsár, Daniel Jurić) nazočili su  svečanoj priredbi povodom obilježavanja obljetnice Mađarske revolucije iz 1956. godine. Prigodan program održan je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Za vrijeme priredbe generalni konzul Mađarske u Osijeku Antonio De Blasio osobno je predao učenicima nagrade. U pratnji učenika bio je Atila Oroš, učitelj povijesti i engleskog jezika.

 
     

Učenici 7.-8. razreda Centra 18. su listopada 2016. sudjelovali na književnom susretu s Brankom Primorac, poznatom zagrebačkom književnicom. Književni je susret  organizirala Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek.

 
     

Dana 13. listopada 2016. godine u auli Centra održano je međuškolsko natjecanje iz povijesti na temu Mađarske revolucije iz 1956. godine. Sudionici natjecanja bile su osnovne škole u kojima se nastava odvija na mađarskom jeziku. Učenicima je pripalo prvo mjesto. Pokrovitelji i organizatori natjecanja bili su Generalni konzulat Mađarske u Republici Hrvatskoj iz Osijeka i Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH.  

 
     

Dana 10. listopada 2016. godine prigodnim smo programom obilježili  Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.   

 
     

Učenici predmetne nastave sudjelovali su na školskom natjecanju iz povijesti na temu Mađarska revolucija iz 1956. godine koje se održalo 3. listopada 2016. godine. Četiri učenika koja su postigla najbolje rezultate sudjelovat će na međuškolskom natjecanju.

 
     

Povodom 17.  obljetnice postojanja i djelovanja Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u RH održane su mnogobrojne aktivnosti: sportska natjecanja, kviz te kulturno-umjetnički program. Na početku svečanog programa nazočnima se obratio ravnatelj Centra Janoš Andoči, prof. Ravnatelj Andoči istaknuo je višegodišnju ulogu Centra u promicanju i njegovanju mađarske kulture i tradicije te nastavak očuvanja baštinskog i obrazovnog potencijala. Svečanom programu uz mnogobrojne roditelje, bivše i sadašnje učenike i profesore, nazočio je i generalni konzul Mađarske u Republici Hrvatskoj- g. Antonio Giovanni De Blasio. Kulturno-umjetnički program odvijao se na trima jezicima-mađarskom, hrvatskom i engleskom, a centralni dio programa bila je premijera  igranog filma Pepeljuga. Film je nastao u suradnji Filmske družine PKCM-a i studija Dravataj, a scenaristica i redateljica filma bila je učenica Vivien Varga. Montažer filma bio je g. Jozsef Varga, a u glumačkoj postavi bili su mnogobrojni djelatnici i učenici Centra: Eva Adam, Katica Kelemen, Ištvan Toriž, Tena Barač, Lidia Hugyik, Richard Gabor Nagy, Petra Varga, Kiti Klajo, Martin Zalan Nagy... Nakon svečane premijere filma, uslijedio je razgovor s filmskom ekipom. U organizaciji 17. obljetnice Centra sudjelovali su Aktiv hrvatskog jezika, Aktiv mađarskog jezika i glazbene umjetnosti te Aktiv tjelesne i zdravstvene kulture.

 
     

Učenici osmog razreda su 21. i 22. rujna 2016. godine proveli  dva dana u Vukovaru kao dio projekta pod nazivom Posjet osmih razreda Vukovaru. Cilj programa bio je proširiti znanje učenika osmih razreda o domovinskom ratu i vukovarskoj bitci. U pratnji je bio Atila Oroš, učitelj povijesti.

 
     

2015./2016.

 
     
 

Učenici viših razreda sudjelovali su na šestodnevnom susretu u Pečuhu koji se održao od 19. – 24. lipnja 2016. godine pod pokroviteljstvom Lions Cluba Pecs. Tijekom susreta učenici su se pobliže upoznali s gradom Pečuhom te uspostavili veze s učenicima toga grada.

 
     

Dana 10. lipnja 2016. godine održan je ispraćaj učenika osmog razreda te završna priredba. 

 
     
 

Učenici su 1. lipnja 2016. godine u pratnji razrednika posjetili park prirode Kopački rit.

 
     

Učenici viših razreda osnovne te učenici srednje škole su 31. svibnja 2016. godine u okviru predavanja Željeznički kolodvor upoznali život i djela mađarskog pjesnika Attile Jozsefa u izvedbi Petera Loranta Totha.

 
     
 

Učenici su 9. travnja 2016. sudjelovali na natjecanju djece i mladeži u pjevanju narodnih pjesama pod nazivom Notafa u organizaciji Saveza mađarskih udruga. Učenike je pripremila nastavnica glazbene kulture Marija Vereš.

 
     

Dana 29. ožujka 2016. godine održano je predavanje za učenike osnovne i srednje škole s temom Sigurnost i zaštita djece na Internetu. Predavač je bio  Darko Ćorković iz Policijske uprave osječko-baranjske, Odjela prevencije.

 
     
 

Učenici i djelatnici su 15. ožujka 2016. godine svečanim programom obilježili mađarsku revoluciju 1848./49.

 
     

Učenici viših razreda u pratnji nastavnika Lidije Taus i Atile Oroša sudjelovali su 10. ožujka 2016. na otvorenju izložbe pod nazivom Zidovi, znakovi, sudbine – Deportacija Mađarskih židova u Auschwitz i Židovski učenici u Budimu i starom Budimu 1920-1949 koja se održala u Muzeju Slavonije.

 
     
 

Učenici nižih razreda posjetili su Dječje kazalište Branko Mihaljević gdje su pogledali predstavu pod nazivom Nije me strah

 
     
 

Dana 5. veljače 2016. održan je maskenbal učenika osnovne škole.

 
     

2014./2015.

 
     

 

Učenici osnovne i srednje škole su 23. prosinca 2015. godine prigodnim programom obilježili Božić i nadolazeće blagdane. Bivša učenica Centra Jasna Čupić svojim je  kratkim plesnim nastupom obogatila program.

 
     

U sportskoj dvorani se 22. prosinca 2015.godine po prvi put održao  božićni sportski dan. Učenici su se natjecali u različitim disciplinama (nošenje jajeta na žlici, vučenje konopca, igre loptom i skakanje u vreći).  
     

Dezemberfest – eine Weihnachtsaufführung naziv je božićnog programa koji se 18. prosinca 2015.godine organizirao za učenike osnovnih škola u osječkoj OGI-OS kazališnoj prostoriji. Učenici su se predstavili pjesmom Fröhliche Weihnachtüberall.  
     

Učenici osnovne škole Centra su 18. i 19. prosinca sudjelovali u programu pod nazivom Božić u Parlamentu. Organizator puta je bio Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj.    
     

Učenici viših razreda osnovne školesu u pratnji svojih razrednica Andreje Pajrok i Emme Sesvećan su 16. prosinca 2015. godine posjetili kino. Pogledali su igrani film za djecu i mlade - Koko 3: Ljubav ili smrt.   
     

Učenici viših razreda osnovne škole posjetili su i sudjelovali na 22. tradicionalnoj izložbi lampiona povodom Dana Grada Osijeka koja se održala 2. prosinca 2015. godine u Muzeju Slavonije. Učenici su bili u pratnji nastavnika Timee Vučenović Belašić, Lidije Taus i Atile Oroša.   
     

Učenici nižih razreda osnovne škole i polaznici dječjeg vrtića Bobita su  7. prosinca 2015. godine bili u vožnji osječkim božićnim tramvajem.  
     

U suradnji s Crvenim križem Osijek, 16. i 26. studenog  2015. godine, za polaznike vrtića  i učenike nižih razreda osnovne škole Centra, organizirane su radionice s temom Trgovine ljudima.  
     

U sklopu projekta Mirotvorac osječke humanitarne udruge Auxilium, za učenike je 19. studenog 2015.godine održano predavanje i razgovor na temu nenasilja, uvažavanja različitosti i povećanja razine tolerancije. Program je vodio Marijan Gubina, autor autobiografskog djela 260 dana.  
     

 

Učenici osnovne škole su 5. studenog 2015. godine posjetili Radio Osijek gdje su se upoznali s postaje. Učenici su dali intervju na mađarskome jeziku za slušatelje radija.  
     

U auli Centra profesor povijesti Janoš Andoči održao je 23. listopada 2015. predavanje o revoluciji 1956., nakon čega je uslijedilo prikazivanje filma Szabadság, szerelem.   
     

Učenice 8. razreda u pratnji pedagoginje Dijane Markote su 12. i 13. listopada 2015.godine bile u dvodnevnom posjetu Vukovaru u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Cilj projekta je upoznavanje o Domovinskom ratu, ali razvijanje i prihvaćanja različitosti i suosjećanja. Uz stručno vodstvo učenici su obišli mjesta sjećanja Domovinskog rata. Pored povijesnih sadržaja, program je bio bogat kulturnim sadržajima te su učenici obišli Gradski muzej Vukovara i Muzej vučedolske kulture.  
     

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje održan je 9. listopada 2015. godine. Svaki razred je izradio svoj kruh, a učenici nižih razreda su izveli prigodan program.   
     

Nastavnik povijesti Janoš Andoči je 6. listopada 2015. učenicima održao predavanje povodom obilježavanja revolucije 1848./1849. Predavanje je bilo popraćeno prigodnim programom.  
     

Dan Centra obilježen je 28. rujna 2015. godine prigodnim sportskim i kulturnim programom.  
     

 

Učenici su 25. travnja 2015. sudjelovali na natjecanju djece i mladeži u pjevanju narodnih pjesama pod nazivom Notafa u organizaciji Saveza mađarskih udruga. Učenici su osvojili osam zlatnih i dvije srebrne medalje. Učenike je pripremila nastavnica glazbene kulture Marija Vereš.  
     

Učenici osnovne škole su se uključili u jednodnevnu akciju čišćenja okoliša pod nazivom Zelena čistka koja se održala 16. travnja 2015. godine. Cilj akcije je razvijanje svijesti o selektivnom odlaganju otpada i očuvanju okoliša.  

 
     

Dan mađarske poezije je obilježen 10. travnja recitacijom pjesama Jožefa Atile.    
     

Profesorica glazbene kulture Marija Vereš je s učenicima 26. ožujka 2015. godine priredila svečanost u spomen mađarskom skladatelju Lajošu Bardošu. Učenici 4.G razreda su priredili predavanje o skladatelju, a učenici osnovne škole sudjelovali su u glazbenom dijelu programa interpretirajući pjesme skladatelja.  
     

Učenici i djelatnici Centra prisjetili su se 13. ožujka 2015. mađarske građanske revolucije 1848./49. Svečanom programu uključili su se igosti – učenici Strukovne škole 500. Számú Angster József iz Pečuha te učenici Gimnazije i strukovne škole Hunyadi János iz Bačalmaša.  
     

 

Na natjecanju Ispričaj mi priču održanom 25. veljače 2015. u Osnovnoj školi Lug, sudjelovalo je dvoje učenika osnovne škole. Učenici su se natjecali u tri dobne skupine koje je ocjenjivalo stručno povjerenstvo. U skupini učenika 5. i 6. razreda sudjelovala je Emma Szenn, a u skupini učenika 3. i 4. razreda sudjelovao je Istvan Szenn koji je osvojio treće mjesto.  
     

Dani zabave i maskiranja obilježeni i u našoj školi.

Dana 13. veljače 2015. obilježen je Dan zaljubljenih – Valentinovo. Učenici su ostavljali poruke upućene simpatijama i prijateljima. Putem školskog radija slušala se prigodna glazba, na satima hrvatskoga i mađarskoga jezika čitala i interpretirala ljubavna poezija.

 
     

U auli Centra je 22. siječnja 2015. obilježen Dan mađarske kulture. Nastavnica mađarskog jezika Marta Matin je s učenicima priredila prigodan program.  
     

 

Tradicionalnim božićnim programom u auli Centra učenici osnovne i srednje škole dočarali su duh nadolazećeg blagdana te na taj način zaključili prvo polugodište.  
     

 

Povodom Dana Grada Osijeka 2. prosinca 2014. godine na 224. obljetnici ujedinjenja grada održana je tradicionalna Lampionijada osječkih osnovnoškolaca u Arheološkom odjelu Muzeja Slavonije. Na izložbi su sudjelovali i učenici  Centra koji su i ove godine izradili lampione na temu: Grad Osijek i Osječka industrija.