2017./2018.

 
     

Između 13. i 15. travnja 2018. učenici Centra sudjelovali su na studijskom putovanju u organizaciji udruge Rákóczi Szövetség pod nazivom Putovanje u Vojvodinu. Prilikom trodnevnog programa učenici srednjih škola iz cijelog Karpatskog bazena upoznali su se sa znamenitostima vezanim za mađarsku povijest i kulturu. Učenici su posjetili Suboticu, Bečej, Novi Bečej, Beograd, Petrovaradin, Čurug, Elemir i Araču.

 
     

Učenici  srednje  škole  (Alen Đunda, Renato Munk, Tea  Schrempf, David Kolar, Natalija  Horak) sudjelovali  su  10. ožujka  2018. pod  vodstvom  mentorice  Betilije Kučera, mag. biol. et chem.  u Osijeku  na   22. gradskom  natjecanju  mladih  Hrvatskog  crvenog križa  iz  pružanja  prve  pomoći.

 
     

Učenici srednje škole Centra: Janika Kanižai, Patrik Sabolek i David Kolar, uz pratnju nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, Attile Bognara,  i ove su godine sudjelovali  na nogometnom turniru u Budimpešti. Organizator turnira pod nazivom 2018 minuta nogometa u Budimšešti  je gimnazija Kostolányi Dezső. Ovo je bio 21. ovakav turnir, na kojemu su sudjelovali učenici i profesori Gimnazije. Svake se godine ovome turniru  pridružuju i bivši učenici Gimnazije te gosti iz inozemnih škola.

 
     
Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 26. siječnja 2017. godine, učenici osnovne i srednje škole odali su počast žrtvama nacističkog režima. Učenici Atila Požar (8. razred), Petra Štefanec (3.T razred), Márton Zalán Nagy (3.G razred) i Evelin Anđal (4.T razred) izlagali su Power Point prezentacije na engleskom jeziku koje su unaprijed izradili pod vodstvom nastavnika engleskog jezika Lidije Taus, Silvije Tot i Atile Oroša. Spomenuti učenici obradili su teme o životu europskih Židova u razdoblju između dva Svjetska rata, o društvenoj segregaciji židovstva nakon dolaska nacista na vlast te o njihovim tragičnim sudbinama poslije deportacije u koncentracijske logore.  
     
 

Centar je povodom Dana mađarske kulture objavio literarni natječaj za učenike osnovne i srednje škole koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku. Cilj natječaja pod nazivom Kép/Íras je nadahnuti mlade na pisanje radova s novim pogledom na kultna djela mađarske likovne umjetnosti. Na natječaj su se osim naših učenika prijavili i učenici OŠ Lug. Organizatori i članovi povjerenstva Kinga Samu-Koncsos, Timea Vučenović Belašić i Diana Dorkić su 22. siječnja objavili sljedeće rezultate:

Osnovna škola

1. mjesto: Panna Varga, 8. razred (OŠ Lug)

2. mjesto: Bella Leonarda Micheli, 7. razred (OŠ Lug)

3. mjesto: Mateja Marton, 5. razred (OŠ Lug)

Posebna nagrada: Krištof Tolnai, 3. razred (PKCM)

Srednja škola

1. mjesto: Evelin Čanji, 2. razred (PKCM)

2. mjesto: David Obermajer, 1. razred (PKCM)

3. mjesto: Marton Zalan Nagy, 3. razred (PKCM)

Posebna nagrada: Čaba Ador, 2. razred (PKCM)

 
     

Andor Pajrok, viši asistent Visokog učilišta Eötvös József u Baji,  predstavio je 19. siječnja 2018. godine mogućnosti daljnjeg visokoškolskog obrazovanja. Maturantima su predstavljeni smjerovi, programi mobilnosti te koraci izravnog upisa na učilište. 

 
     

Učenici 4.T razreda: Evelin Anđal, Patrik Sabolek i Mihael Szellar, 17. siječnja 2018. godine posjetili su manifestaciju Dani poslova u turizmu koja je održana u dvorani Gradski vrt u Osijeku. U pratnji učenika bio je razrednik 4.T razreda Atila Oroš. Dane poslova u turizmu organizirali su Ministarstvo turizma, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje s ciljem osiguranja bolje vidljivosti zanimanja u turizmu te mogućnosti zapošljavanja koje turistički sektor pruža. Tijekom održavanja Dana, poslodavci su imali priliku predstaviti se i promovirati slobodna radna mjesta te se direktno povezati s nezaposlenim osobama kao i onima koje su zainteresirane raditi u turizmu i ugostiteljstvu.

 
     

U četvrtak, 21. prosinca 2017. obilježili smo blagdan Božića svečanim programom. U priredbi su sudjelovali osnovnoškolci razredne i predmetne nastave te srednjoškolski razredi koji su nam priredili raznovrstan  i bogat program. Svečanom programu nazočili su  mnogobrojni roditelji, ravnatelj i učitelji naše ustanove.

 
     
 

Učenici i nastavnici Centra 15. prosinca 2017. posjetili su Nacionalno kazalište u Pečuhu te su pogledali predstavu Andersa Thomasa Jensena pod nazivom Adamove jabuke (r. Bela Paczolay). U predstavi se, uz prožimanje biblijske alegorije i humor, progovara o pitanjima vjere, moralnosti i ljudske spremnosti na promjenu.

 
     

Pod pokroviteljstvom Ureda glavnog gradonačelnika i ekonomske organizacije MOZAIK, učenici srednje škole Centra sudjelovali su u programu pod nazivom Advent u Budimpešti koji je trajao od 7. do 10. prosinca 2017. Naši su učenici doprijenili programu svojom božićnom predstavom. Posjetili su Nacionalni muzej i Varosliget, kao i Umjetničku gimnaziju Nemes Nagy Agnes, čiji su ih učenici dočekali vlastitim programom. Uz izvrsno odigranu i prihvaćenu predstavu veselilo ih je i upoznavanje i druženje s učenicima iz drugih škola izvan granica Mađarske.

 
 

 

 

Učenici srednjih škola Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Slovačke i Ukrajine koji se školuju na mađarskom jeziku imali su priliku sudjelovati u natjecanju Demokracija 1x1. Cilj održavanja ovog natjecanja bilo je kako bi mladi proširili svoja znanja o demokraciji, ljudskim pravima, državljanstvu, izbornom sustavu i međunarodnim institucijama. Učenici su se natjecali u skupinama od četiri učenika, a našu ustanovu zastupala je jedna grupa. Grupu Četiri arhona činili su Márton Zalán Nagy (3. G), Alen Đunda (4. G), Evelin Angyal (4. G) i Evelin Csányi (2. G). Oni su u prvom krugu natjecanja, koji se održao 25. listopada 2017. godine, ostvarili 16. mjesto te tako prošli u drugi krug natjecanja. U Subotici je 17. studenoga 2017. godine održan drugi krug natjecanja, na kojem su Centar predstavljali Csaba Ádor (2. G), Márton Zalán Nagy (3. G) Evelin Angyal (4. G) i Evelin Csányi (2. G).

 
     

Dana 17. studenog učenici Centra obilježili su Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Učenici 3. i 4. G razreda  na izbornoj nastavi povijesti obilježili su taj dan prisjetivši se žrtava stradalih u Vukovaru  tijekom Domovinskog rata. Izradili su plakat koji su postavili u hodniku škole.

 
     
Učenici Centra sudjelovali su na natjecanju  u stolnom tenisu koje je održano 14. studenog 2017.  u organizaciji Školskog športskog saveza Grada Osijeka. Boje Centra branili su učenici: Renato Munk, Janika Kanižai i David Kolar. Ekipa je prošla do osmine finala.  Voditelj je bio Attila Bognar, profesor tjelesne i zdravstvene kulture.  
     
Dan kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje u našoj smo školi obilježili 10. listopada 2017. Učenici osnovne i srednje škole aranžirali su svoj razredni stol. Stolovi su bili postavljeni u auli Škole. Ovogodišnja tema izložbe bila je voće. Povjerenstvo je za najljepše uređeni izložbeni kutak izabralo stol 2.-4. razreda osnovne škole  te stol 1. i 2. SZ razreda  srednje škole. Niži razredi osnovne škole doprinijeli su obilježavanju ovoga dana i prigodnim programom. Svećenici su uz kratak govor i molitvu blagoslovili kruh.  
     
Dana 6. listopada 2017. godine prisjetili smo se žrtava mađarske revolucije iz 1848./49. godine, aradskih mučenika. Učenici osnovne i srednje škole Centra su, zajedno s učenicima benediktinske škole iz mjesta Pannonhalma u Mađarskoj, pripremili prigodan program. Prije samoga programa, ravnatelj Centra, profesor János Andócsi je gostujućoj školi ukratko predstavio Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Republici Hrvatskoj. Učenici su u zajedničkoj dramskoj izvedbi prikazali posljednje trenutke trinaest aradskih mučenika. Program je obogaćen učeničkim recitacijama i pjesmama, čime su učenici svima nazočnima približili događaje koji su se dogodili neposredno nakon revolucije 1848./49. godine i tako odali počast žrtvama.  
     
Ovogodišnji dan škole obilježili smo izletom u Baranju. Posjetili smo Etnografski muzej u Belom Manastiru gdje su se učenici mogli upoznati s predmetima prošlosti, Banovo brdo, vinski podrum iz turskog razdoblja i reformatsku crkvu u Kneževim Vinogradima te mjesto Batina gdje je program završio zajedničkim ručkom.  
     

Povodom 200. obljetnice rođenja književnika Janosa Aranya, putujuća izložba Književnog muzeja Petofi  pod nazivom Arany-busz, u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske Osijek, 14. rujna posjetila je i našu ustanovu. Izložba prikazuje život i opus književnika.  Učenici su s velikim zanimanjem prihvatili i otkrili interaktivnu izložbu uz vodstvo dramskog pedagoga.

 
     

Povodom obljetnice rođenja Győző Csorba u našoj je školi 11. rujna 2017. otvorena izložba posvećena poznatom mađarskom  pjesniku i književniku. Na početku svečanog otvorenja izložbe u auli Centra učenicima se obratio generalni konzul Mađarske u RH, Antonio de Blasio i ravnatelj Centra, Janoš Andoči. Nakon toga učenici srednje škole (David Obermajer, Vivien  Varga i Evelin Angyal) pročitali su stihove iz životnog djela pjesnika. Izložbu je otvorio dogradonačelnik grada  Pečuha, László Őri.

 
     

2016./2017.

 
     

Između 3. i 8. srpnja 2017. godine je četiri učenika srednjih škola sudjelovalo na susretu mladeži u mjestu Vásárosnamény - Gergelyiugornya.  Bio je to susret s ciljem upoznavanja domovine i produbljivanja zavičajnih i povijesnih spoznaja. Učenici su tijekom raznih izleta i tura imali priliku upoznati povijesno i književno blago vezano uz nacionalnu kulturu. Tako su primjerice posjetili grob Ferenca Kölcseya u mjestu Szatmárcseke, rodnu kuću Zsigmonda Móricza u mjestu Tiszecsé. Posjetili su i izložbu o Prvom svjetskom ratu, kao i Sátoraljaújhely, mjesto u kojem je Lajos Kossuth proveo većinu svoje mladosti. Učenici su imali priliku upoznati učenike iz drugih izvangraničkih mađarskih škola.

 
     

Završetak školske godine obilježen je 14. lipnja 2017. godine ispraćajem učenika osmih razreda osnovne škole i svečanosti za kraj školske godine. Učenici osmih razreda su se od svoje škole, nastavnika i ostalih učenika oprostili s govorima i pjesmama, nakon čega je uslijedio domjenak. U priredbi za kraj školske godine učenici osnovne škole pripremili su raznolik program, a nakon recitacija, pjevanja, izvedbi na stranom jeziku i drugoga, učenici srednjih škola zatvorili su program s kratkom komedijom, odnosno parodičnom modnom revijom.

 
     
Učenici naše škole koji su pobjedili na natjecanju iz povijesti o revoluciji 1956. godine, 26. svibnja 2017. posjetili su zabavni park Mecsextrém u Pečuhu. Putovanje je organizirao Generalni konzulat Mađarske u RH iz Osijeka. Na jednodnevnom izletu sudjelovali su učenici 4. G razreda Elena Kučera, Lidija Huđik, Gábor Richárd Nagy i Márton Zalán Nagy iz 2. G. razreda.  
     

19. svibnja 2017. godine učenici 2. G razreda su bili na terenskoj nastavi u osječkoj Tvrđi. Ciljevi ove terenske nastave bili su upoznavanje povijesti i kulture barokne Tvrđe, a pripremile su je profesorice Marina Šutalo, Mirela Berlančić, Diana Dorkić te pripravnica Annamaria Petrik.

 
     

Dana 18. svibnja 2017. povodom svečanog ispraćaja maturanata učenici 2. G razreda - Vivien Varga, Petra Varga i Marton Zalan Nagy te  Petra Štefanec uz 2. T razreda, pripremili su i izveli predstavu Škrtac. Predstava je nastala prema istoimenoj Moliereovoj komediji, a uključivala je i duhovite refleksije o maturantima generacije 2013./2017. U izvedbi predstave uspješno je sudjelovala i gđa Eva Adam, djelatnica Centra. Voditeljica je bila prof. Mirela Berlančić. Predstavu možete pogledati u izborniku Filmska družina PKCM-a.

 
     

Dana 18. svibnja 2017. godine svečanim programom su ispraćeni maturanti. Ravnatelj im je podijelio priznanja i darove za postignute uspjehe.  
     

Dana 8. svibnja 2017. godine studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku održali su predavanje na temu Financijska pismenost učenicima K i T razreda.

 
     
Učenici drugih razreda obilježili su Dan planeta Zemlje (22. travnja) izradom prigodnog edukativnog plakata i sudjelovanjem u kvizu znanja o Zemlji. Učenici su ojačali svijest o tome kako gledati Zemlju sa što više znanja i ljubavi . Također, istaknuli su potrebu zaštite okoliša i čuvanja prirode.   
     

Dana 31. ožujka 2017. obilježen je Svjetski tjedan novca. Učenici su izradili PowerPoint prezentacije na temu novca i prikazali ih u svojim razredima.

Učenici 3.K razreda su izradili plakat o hrvatskim i mađarskim kovanicama.

 
     
Dana 27. ožujka 2017. učenici 1. T razreda posjetili su Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek, ogranak Jug II. Aktivno su sudjelovali u radionici pod nazivom Umjetnost i kultura starog Rima.  Organizatorice i voditeljice ove interaktivne radionice bile su knjižničarka Đurđica Gašić i prof. Mirela Berlančić.  
 

 

 

Učenici drugih i trećih razreda posjetili su Gradsku i sveučilišnu knjižnicu u Osijeku. Voditelj Austrijske čitaonice, Siniša Petković upoznao nas je s poviješću knjižnice. Tijekom kviza o poznavanju Austrije učenici su usvojili brojne korisne informacije. Uputili su nam pozivnicu i za nadolazeće godine kojoj ćemo se rado odazvati.

 
     
Učenici i nastavnici su 15. ožujka 2017. godine održali prisjećanje na mađarsku revoluciju iz 1848. godine u auli Centra. Na početku programa učitelj povijesti Atila Oroš održao je kratko predavanje o Dobu reformi u Mađarskoj. Poslije predavanja, srednjoškolci naše ustanove prikazali su najvažnije događaje koji su se dogodili 15. ožujka 1848. godine. Oni su pod vodstvom nastavnica mađarskog jezika Nikolett Ferenczy i Kinge Samu Koncsos sastavili video u kojemu su u obliku profila s Facebooka prikazali najpoznatije događaje i heroje dana. Nakon priredbe srednjoškolaca osnovnoškolci su izrecitirali nekoliko pjesama koje su naučili i uvježbali s Ilonom Trnko, učiteljicom razredne nastave. Na kraju priredbe nastupio je školski pjevački zbog Centra, koji je otpjevao tri pjesme posvećene mađarskom nacionalnom heroju Lajosu Kossuthu koje su uvježbali s Marijom Veres, nastavnicom glazbene kulture.   
     

Dana 7. ožujka 4.T razred je posjetio sajam pod nazivom Dani poslova u turizmu u Gradskom vrtu u Osijeku. Svrha održavanja sajma je bila osigurati bolju vidljivost zanimanja u turizmu te upoznati javnost o mogućnostima zapošljavanja koje pruža turizam.

 
     

Dana 20. veljače 2017. godine za učenike srednje škole održano je tradicionalno natjecanje u poznavanju materinskog (mađarskog) jezika.

Ovogodišnji pobjednici su:

1. mjesto: Gábor Richárd Nagy (4.G)

2. mjesto: Lídia Hugyik (4.G)

3. mjesto: Kucsera Elena (4.G)

 
     

Dana 9. veljače 2017.godine,  2.G razred izvodio je pokuse na satu kemije s nastavnicom Betilijom  Kučera.

 
     

Učenici su postigli značajan uspjeh na natjecanju iz povijesti pod nazivom XVI. Cultura Nostra. Natjecanje je organizirano za učenike srednjih škola s područja Mađarske te mađarske škole izvan granica Mađarske. Tema natjecanja bila je Reformacija u Mađarskoj, budući da se 2017. godine obilježava 700-godišnjica reformacije. Natjecatelji su se natjecali u skupinama, a Centar je predstavljala skupina koju su činili učenici 4. G razreda: Elena Kucsera, Lídia Hugyik i Richárd Nagy Gábor. Natjecanje se sastojalo od tri kruga. Prvi je krug održan  u prosincu 2016. Godine,  na kojem su učenici ostvarili dobar rezultat i ušli u drugi krug natjecanja. U drugom krugu natjecanja, koji se održao 7. veljače 2017. učenici su ostvarili izvrstan rezultat, osvojivši 20. mjesto od ukupno 170.

 
     

Dana 3. veljače 2017. godine viši razredi osnovne i učenici srednje škole posjetili su izložbu pod nazivom Gulag: Mađari u sovjetskim logorima 1944.-1956. te na taj način odali počast žrtvama komunističke diktature.

 
     

Učenici srednje škole Centra obilježili su Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti nizom aktivnosti: izradom prezentacije na engleskom jeziku i mađarskom jeziku, analizom dokumentarnog filma Swimming in Auschwitz, pisanjem eseja te predavanjem.  Voditelji aktivnosti bili su nastavnici: Silvija Tot, Atila Oroš, Lidijom Taus, Erzsébet Kanalas, Dalija Dalmatin i Andrea Kovačević.

 
     

Učenici su 26. i 27. siječnja, sudjelovali na nogometnom turniru u Budimpešti, u organizaciji Gimnazije Kostolányi Dezső. Turnir je trajao 2017 minuta, podjsećajući time na godinu u kojoj se kalendarski nalazimo.  Ovo je bio 20. ovakav turnir  na kojem sudjeluju učenici i profesori Gimnazije. Za ovu priliku turniru se pridružuju i bivši učenici Gimnazije i gosti iz inozemnih škola. Iz Hrvatske i ove godine su sudjelovali učenici srednje Škole PKC Mađara u RH iz Osijeka. Četiri naša učenika: Mihael Selar, Renato Munk, Janika Kanižai i Patrik Sabolek odigrali su pet utakmica. U Budimpeštu su putovali u pratnji nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture,  Attile Bognara.

 
     

Centar je povodom Dana mađarske kulture objavio literarni natječaj za učenike osnovne i srednje škole koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku. Cilj natječaja pod nazivom Kép/Íras je nadahnuti mlade na pisanje radova s novim pogledom na kultna djela mađarske likovne umjetnosti. Na natječaj su se osim naših učenika prijavili i učenici OŠ Lug te OŠ Zmajevac. Organizatori i članovi povjerenstva Kinga Samu-Koncsos, Timea Vučenović Belašić i Diana Dorkić su 18. siječnja objavili sljedeće rezultate:

Osnovna škola

1. mjesto: Dalia Novacski, 7. razred (OŠ Lug) 

2. mjesto: Melissza Kovač, 6. razred (OŠ Zmajevac)

3. mjesto: Izabell Mate, 5. razred (OŠ Zmajevac)

Posebna nagrada: Bella Leonarda Micheli, 6. razred (OŠ Lug) 

Srednja škola

1. mjesto: Elena Kucsera, 4. razred (PKCM)

2. mjesto: Evelin Csányi, 1. razred (PKCM)

3. mjesto: Csaba Ádor, 1. razred (PKCM)

Posebna nagrada: Melisza Fábiján, 3. razred (PKCM)

Pobjednicima su zahvalnice i nagrade osobno predali Janoš Andoči, ravnatelj Centra i Kinga Samu-Koncsos, nastavnica mađarskog jezika.

 
     

 U sklopu nastave francuskog jezika učenice 4. T razreda  provele su među učenicima srednje škole anketu o praznicima i putovanjima. Rezultate ankete prikazale su na plakatu koji su nazvale PKCM en vacances.

 
     

Dana 6. prosinca 2016. g. u našoj smo školi  obilježili obljetnicu rođenja svjetski poznatog glazbenika Bele Bartoka. Učenici viših razreda osnovne škole i učenici srednje škole doprinijeli su događaju  prikazom glazbenikova života te izvođenjem  narodnih pjesama koje je on  preradio. Tijekom programa prikazan je i film o životu slavnog umjetnika. Obilježavanju je nazočio i  generalni konzul Mađarske  u Republici Hrvatskoj, Antonio de Blasio.

 
     

Godine 1951. objavljen je roman Lovac u žitu američkog književnika J. D. Salingera. Učenici 1. T i 1. G razreda zajedno su proslavili 65. rođendan ovog kultnog romana. Aktualnost i univerzalnost Salingerove proze otkrivena je iščitavanjem teksta, kritičkim promišljanjem te izrađivanjem plakata. Voditelji radionice bili su profesori Damir Berlančić i Mirela Berlančić. (5.12.2016)

 
     

Učenici 2. G razreda obilježili su Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Uz pomoć nastavnice Betilije Kučera izradili su plakat kojemu je cilj podići svijest zajednice o HIV infekciji.

 
     

Tijekom mjeseca studenog učenici strukovnih usmjerenja obilježili su Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

 
     

Učenici  su od 21. do 25. studenog 2016. sudjelovali na Tjednu hrvatske kulture u Budimpešti gdje su s literarnom i plesnom skupinom Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog doma (HOŠIG) izveli povijesni igrokaz pod nazivom Vremeplov. Učenike su pripremile nastavnica mađarskog jezika Nikolett Ferenczy i nastavnica hrvatskog jezika Tajana Matošić. 

 
     

U sklopu posjeta Osijeku, Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom iz Budimpešte (HOŠIG) je  u razdoblju od 10. do 13. studenoga 2016. posjetio i Centar gdje su se upoznali s obrazovnim radom i sustavom ustanove te njezinim postignućima. HOŠIG-ova je  literarna i plesna skupina  u suradnji s učenicima Centra 11. studenog 2016. izvela povijesni igrokaz pod nazivom Vremeplov u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

 
     

Dana 10. studenog 2016. posjetio nas je Péter Lóránt Tóth, recitator i dobitnik nagrada Radnóti i Latinovits. Održao je sat književnosti koji je bio posvećen obljetnici Mađarske revolucije iz 1956. godine. Nastojao je učenicima približiti događaje koji su se odvijali u danima revolucije prikazujući im filmske isječke i čitajući ulomak iz dnevnika Gyule Csicsa Mađarska revolucija. Tijekom predavanja recitirao je pjesme poznatih mađarskih pjesnika koji su u svojim pjesmama opjevali spomenuti povijesni događaj te tragične sudbine onih koji su sudjelovali u njemu. U svom predavanju posebno je istaknuo kako su revoluciju pokrenuli mladi ljudi koji su dali svoje živote za slobodu.

 
     

I ove smo godine obilježili tradicionalnu Noć vještica (Haloween). Učenici  1.G, 3.K i 4.T razreda su uz pomoć nastavnica Timee Vučenović-Belašić i Silvije Tot izradili prigodan plakat i rezbarili bundeve-lampione.

 
     

Učenici viših razreda osnovne i učenici srednje škole Centra  28. i 29. listopada 2016. godine sudjelovali su na dvodnevnoj manifestaciji pod nazivom Pécsi kalandozások u organizaciji udruge Kosztolányi Céltársulás. U pratnji učenika bili su nastavnici Nikolett Ferenczy i Atila Oroš.  

 
     

Dana 21. listopada 2016. godine učenici srednje  škole Centra koji su pobjedili  na školskom natjecanju iz povijesti (Márton Zalán Nagy, Elena Kučera, Lídia Hugyik i Richárd Gábor Nagy) nazočili su  svečanoj priredbi povodom obilježavanja obljetnice Mađarske revolucije iz 1956. godine. Prigodan program održan je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Za vrijeme priredbe generalni konzul Mađarske u Osijeku Antonio De Blasio osobno je predao učenicima nagrade. U pratnji učenika bio je Atila Oroš, učitelj povijesti i engleskog jezika.

 
     

Dana 17. listopada 2016. godine Centar je posjetio prof. dr. sc. Aderemi Raji-Oyelade sa Sveučilišta u Ibadanu, Ibadan, Nigerija. Profesor Aderemi je poznati nigerijski i svjetski književnik te znanstvenik. Prof. dr. sc. Aderemi Raji-Oyelade jedan je od vodećih paremiologa današnjice, autor teorije "postproverbials" te autor mnogobrojnih knjiga i znanstvenih radova o jeziku i kulturiYoruba (Yoruba je najveća etnička skupina u Nigeriji i Zapadnoj Africi). Profesor Aderemi objavio je nekoliko zbirki poezije, a posljednja zbirka More moje duše prevedena je na hrvatski i mađarski jezik. Prevoditeljica je bila doc. dr. Melita Aleksa Varga s Filozofskog fakulteta Osijek. Zahvaljujući profesoru Aderemiju i doktorici Meliti Aleksa Varga, Centar je dobio poseban dar-pjesmu More moga uma (za majku) na hrvatskom, mađarskom i engleskom jeziku. U razgovoru s učenicima Centra profesor Aderemi progovorio je o svojim pjesmama i umjetničkom stvaranju, a pjesmu Kad pijem vodu pročitao je na engleskom jeziku i yoruba jeziku (jezik Yoruba pripada kwa nigerijsko-kordofanskoj jezičnoj skupini). Za članove Filmske družine profesor je dao intervju. Moderator ovog književnog susreta bio je učenik Marton Zalan Nagy, a organizatorice Susreta bile su doc. dr. Melita Aleksa Varga, Mirela Berlančić, prof. te Aktiv hrvatskog jezika.

 
     
 

Dana 10. listopada 2016. godine prigodnim smo programom obilježili  Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. 

 
     
Učenici su  7. listopada 2016. godine sudjelovali su na školskom natjecanju iz povijesti na temu Mađarska revolucija iz 1956. godine. Prvo mjesto na natjecanju osvojila je Elena Kučera, drugo mjesto su podijelili učenici Lidia Hugyik i Gábor Richárd Nagy, a treće mjesto je osvojio učenik Márton Zalán Nagy.  
     
Povodom 17.  obljetnice postojanja i djelovanja Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u RH održane su mnogobrojne aktivnosti: sportska natjecanja, kviz te kulturno-umjetnički program. Na početku svečanog programa nazočnima se obratio ravnatelj Centra Janoš Andoči, prof. Ravnatelj Andoči istaknuo je višegodišnju ulogu Centra u promicanju i njegovanju mađarske kulture i tradicije te nastavak očuvanja baštinskog i obrazovnog potencijala. Svečanom programu uz mnogobrojne roditelje, bivše i sadašnje učenike i profesore, nazočio je i generalni konzul Mađarske u Republici Hrvatskoj- g. Antonio Giovanni De Blasio. Kulturno-umjetnički program odvijao se na trima jezicima-mađarskom, hrvatskom i engleskom, a centralni dio programa bila je premijera  igranog filma Pepeljuga. Film je nastao u suradnji Filmske družine PKCM-a i studija Dravataj, a scenaristica i redateljica filma bila je učenica Vivien Varga. Montažer filma bio je g. Jozsef Varga, a u glumačkoj postavi bili su mnogobrojni djelatnici i učenici Centra: Eva Adam, Katica Kelemen, Ištvan Toriž, Tena Barač, Lidia Hugyik, Richard Gabor Nagy, Petra Varga, Kiti Klajo, Martin Zalan Nagy... Nakon svečane premijere filma, uslijedio je razgovor s filmskom ekipom. U organizaciji 17. obljetnice Centra sudjelovali su Aktiv hrvatskog jezika, Aktiv mađarskog jezika i glazbene umjetnosti te Aktiv tjelesne i zdravstvene kulture.  
     

Učenici 1.G i 1. Sz razreda su obilježili Europski dan jezika izradom plakata.

 
     

2015./2016.

 
     
 

Četiri učenika je od 11. – 16. srpnja 2016. sudjelovalo na susretu upoznavanja domovine s ciljem produbljivanja zavičajnih i povijesnih spoznaja. Susret se održao u Vásárosnamény – Gergelyiugornya (Mađarska).

 
     

Povodom Dana zajedništva učenici su u pratnji nastavnice Kristine Akerman sudjelovali na kulturnoj manifestaciji pod nazivom  Bez granica koja se održala  od 1. do 5. lipnja 2016. godine.

 
     

Učenici viših razreda osnovne te učenici srednje škole su 31. svibnja 2016. godine u okviru predavanja Željeznički kolodvor upoznali život i djela mađarskog pjesnika Attile Jozsefa u izvedbi Petera Loranta Totha.

 
     
 

Maturanti su 17. svibnja 2016. godine sudjelovali na osječkoj Quadrilli, tradicionalnom sinkroniziranom plesu, kojim se opraštaju od srednje škole.

 
     

Dana 16. svibnja 2016. godine svečanim programom su ispraćeni maturanti. Ravnatelj im je podijelio priznanja i darove za postignute uspjehe.

 
     
 

Tijekom ožujka i travnja posjetili su nas učenici osmih razreda iz Korođa, Kneževih Vinograda, Luga i Bilja kako bi se upoznali s mogućnostima nastavka školovanja u našoj ustanovi.

 
     

Učenici su u pratnji nastavnika Đurđice Kontra-Čapo, Tünde Angster Barač i Nandora Čapoa, 22. travnja 2016. godine posjetili Budimpeštu. U organizaciji učenika hotelijersko-turističkog smjera obišli su znamenitosti grada.

 
     
 

Učenici su 13. travnja 2016. godine posjetili kazalište u Pečuhu te pogledali predstavu Tennessee Williamsa Tramvaj zvan čežnja.

 
     

Dana 29. ožujka 2016. godine održano je predavanje za učenike osnovne i srednje škole s temom Sigurnost i zaštita djece na Internetu. Predavač je bio  Darko Ćorković iz Policijske uprave osječko-baranjske, Odjela prevencije.

 
     
 

16. ožujka 2016. godine održano je natjecanje iz matematike. Pobjednici natjecanja su:

1. mjesto: Luisa Majer (IV. T)

2. mjesto: Melisa Fabijan (II. K)

3. mjesto: Kristof Sandor Hegedus (IV.T)

 
 
     
 

Učenici i djelatnici Centra su 15. ožujka 2016. godine svečanim programom obilježili mađarsku revoluciju 1848./49.

 
     
 

Dana 29. veljače 2016. godine održano je natjecanje u poznavanju materinskog (mađarskog) jezika. Ovogodišnji pobjednici su:

1. mjesto: Kristof Sandor Hegedus (4.T)

2. mjesto: Janos Ferenc Kanalas (4.T) i Gabor Richard Nagy (3.G)

3. mjesto: Elena Kučera (3.G)  

 
     
 

Učenici su kvizom znanja 22. siječnja 2016. obilježili 130. obljetnicu rođenja skladatelja Zoltana Kodalya i Dan mađarske kulture.

 
     

Učenici osnovne i srednje škole Centra 23.prosinca 2015. godine prigodnim su programom  obilježili Božić i nadolazeće blagdane. Bivša učenica Centra Jasna Čupić svojim je plesnim nastupom obogatila program.  
     

U sportskoj dvorani se 22. prosinca 2015.godine po prvi put održao božićni sportski dan. Učenici su se natjecali u različitim disciplinama (nošenje jajeta na žlici, vučenje konopca, igre loptom i skakanje u vreći).  
     

Advent u Budimpešti – zimski festival i božićni vašar manifestacija je u organizaciji Grada Budimpešte i Szabad Tér kazališta koja se održava na prostoru u središtu grada. U trećoj adventskoj nedjelji  Centar je dobio poziv da s Gimnazijom iz Slovačke i gimnazijom Svetozar Marković iz Subotice uveliča adventski program. U programu su sudjelovi učenici srednje škole s glazbeno-literarnim programom pod nazivom Božićni pozdrav iz Osijeka. Tijekom boravka u Budimpešti učenici su imali priliku posjetiti i znamenitosti Budimpešte. U programu su sudjelovali učenici: Melissa Fabijan, Elena Kučera, Lidia Huđik, Richard Gabor Nagy, Dora Suk, Tereza Suk, Valentin Dankoš, Janos Ferenc Kanalas i Luisa Majer, u pratnji knjižničarke Diane Dorkić i pedagoginje Dijane Markote.  
     

U sklopu projekta Mirotvorac osječke humanitarne udruge Auxilium, za učenike je 19. studenog 2015.godine održano predavanje i razgovor na temu nenasilja, uvažavanja različitosti i povećanja razine tolerancije. Program je vodio Marijan Gubina, autor autobiografskog djela 260 dana.  
     

Svake godine 18. studenog učenici osnovnih i srednjih škola Grada Osijeka prisjećaju se grada heroja Vukovara paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici. Ove godine su učenice Marta Stanušić, Dora Suk i Tereza Suk, u pratnji profesorice engleskog jezika Lidije Taus i pedagoginje Dijane Markote, odale počast i zahvalnost svim žrtvama Domovinskog rata u ime Prosvjetno-kulturnog Centra Mađara u RH.  
     

Učenici i djelatnici Centra 14. studenog 2015. godine, bili su na edukativnom putovanju u Zagrebu. Obišli su kulturno-povijesne znamenitosti Grada te Interliber – međunarodni sajam knjiga i učila. Voditelji puta bili su profesori Bandi Kučera, Betilija Kučera i Mirela Berlančić.  
     
  Centar su 28. listopada posjetili učenici osmih razreda osnovne škola iz Zmajevca i Novog Bezdana. Učenici se informiraju s mogućnostima nastavka školovanja u našoj ustanovi.  
     

U auli Centra profesor povijesti Janoš Andoči održao je 23. listopada 2015. predavanje o revoluciji 1956., nakon čega je uslijedilo prikazivanje filma Szabadság, szerelem.  
     

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje održan je 9. listopada 2015. godine. Svaki razred je izradio svoj kruh, a učenici nižih razreda su izveli prigodan program.  
     

Nastavnik povijesti Janoš Andoči je 6. listopada 2015. učenicima održao predavanje povodom obilježavanja revolucije 1848./1849. Predavanje je bilo popraćeno prigodnim programom.  
     

Dan Centra obilježen je 28. rujna 2015. godine prigodnim sportskim i kulturnim programom.  
     

2014./2015.

 
     

Učenici hotelijersko-turističkog smjera su 28. travnja posjetili etno selo Karanac. Učenici su se upoznali s imanjima koja se bave turizmom. Pratitelji puta su bili nastavnici Đurđica Kontra – Čapo, Andrea Sabo i Nandor Čapo.

 
     

Učenici srednje škole su s nastavnicom Betilijom Kučerom u sklopu izbornog predmeta Ekologije pripremili prezentaciju o načinima očuvanja našeg planeta. Svoja su istraživanja 20. travnja prezentirali učenicima osnovne škole.

 
     

Učenici srednje škole Centra su od 17. do 19. travnja 2015. sudjelovali na IV. putovanju južnim krajevima o u organizaciji Saveza Rakoczi. Posjetili su Suboticu, Sombor, Čurug, Bečej, Araču, Zrenjanin i Zentu. Cilj programa je međusobno upoznavanje učenika te posjet značajnim povijesnim i kulturnim mjestima Vojvodine.

 
     

Dan mađarske poezije je obilježen 10. travnja recitacijom pjesama Jožefa Atile

 
     

Učenici Tamara Đerđ (4.G), Elena Kučera (2.G) i Richard Gabor Nagy (2.G) sudjelovali su na regionalnom natjecanju iz povjesti koje se održalo u Pečuhu te su osvojili četvrto mjesto. Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske ih je nagradilo putovanjem u Budimpeštu. Učenici su u pratnji profesora povijesti Janoša Andočija 9. travnja 2015. godine posjetili Budimpeštu  - Ministarstvo vanjskih poslova, Memorijlani centar holokausta i druga povijesna mjesta.

 
     

Profesorica glazbene kulture Marija Vereš je s učenicima 26. ožujka 2015. godine priredila svečanost u spomen mađarskom skladatelju Lajošu Bardošu. Učenici 4.G razreda su priredili predavanje o skladatelju, a učenici osnovne škole sudjelovali su u glazbenom dijelu programa interpretirajući pjesme skladatelja.

 

 
     
  Školsko natjecanje iz matematike za učenike srednje škole se održalo pod vodstvom nastavnika matematike Erne Gordoša i Darije Novak 25. ožujka 2015. godine. Prvo mjesto osvojio je Kristof  Hegeduš iz 3.T., drugo mjesto dijele Šikloši Gergely i Milić Daniel iz 4.T, a treće mjesto osvojila je Tamara Đerđ iz 4.G  
     

25. ožujka 2015. godine održana je Županijska smotra projekata iz područja građanskog odgoja u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku. Učenici Centra su četvrti put sudjelovali na smotri. Ove godine su izabrali temu Ekološka edukacija u našoj školi  koju su obradili pod mentorstvom Mirele Berlančić nastavnice hrvatskog jezika i književnosti i Diane Dorkić knjižničarke Centra.  Naši učenici otvorili su skup, nakon čega je uslijedilo predstavljanje drugih škola.  
     

Učenici i djelatnici Centra prisjetili su se 13. ožujka 2015. mađarske građanske revolucije 1848./49. Prigodnom programu priključili su se gosti – učenici Strukovne škole 500. Számú Angster József iz Pečuha te učenici Gimnazije i strukovne škole Hunyadi János iz Bačalmaša. Zajednički program sastojao se od recitacija, pjesama i narodog plesa.

 
     
 

Natjecanje iz materinjeg jezika za učenike srednje škole održano je 3. ožujka 2015. Pobjednica natjecanja je Elena Kučera (II.G), drugo mjesto dijele Lídia Hugyik (II.G) i Nagy Gábor Richárd (II.G), a treće mjesto osvojila je Đerđ Tamara (IV.G).

 
     

Naša škola već treću godinu sudjeluje na natjecanju Gastro. Ove godine međužupanijsko natjecanje održalo se 26. veljače 2015. godine u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku. Našu ustanovu predstavljao je János Ferenc Kanalas učenik 3.T razreda. Učenika je na natjecanje pripremila i pratila mentorica Đurđica Kontra-Čapo, dipl.oec. Učenik se natjecao u 6. disciplini – poslovanje recepcije hotela te je osvojio peto mjesto.

 

 
     

Udruga Raoul Wallenberg je u Pečuhu 26. veljače 2015. organizirala regionalno srednjoškolsko natjecanje iz povijesti pod nazivom Davno je bilo? Gdje je bilo?. Natjecanje je obuhvaćao Drugi svjetski rat, holokaust, aktivizma Raoula Wallenberga i drugih humanitaraca tijekom rata te običaje vezane uz židovski način života. Učenici srednje škole Tamara György (4.G), Elena Kučera (2.G) i Gábor Richard Nagy (2.G) su osvojili 4. mjesto. Kao nagradu učenici su dobili mogućnost posjete Ministarstvu vanjskih poslova u Budimpešti.

 
     

Jedna od glavnih zadaća Centra je ekološko educiranje. U sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja jača se i razvija ekološka svijest i djelovanje. U sklopu Projekta građanin-političke dimenzije Građanskog odgoja i obrazovanja, 12. veljače 2015. organizirano je ekološko predavanje i radionica. Projektanti su svim polaznicima Centra podijelili ambalažu za zbrinjavanje otpada te održali kratko predavanje o pravilnom odlaganju i recikliranju otpada.Voditeljice ove aktivnosti bile su profesorice Diana Dorkić i Mirela Berlančić  
     
  U auli Centra je 12. veljače 2015. godine obilježen dan rođenja Charlesa Darwina. Učenici 4.G razreda su u suradnji s profesoricom biologije i kemije Betilijom Kučerom priredili prigodni program za sve učenike i djelatnike Centra.  
     

Tijekom siječnja i veljače posjetili su nas učenici osmih razreda iz Korođa, Bilja, Laslova, Zmajevca, Novog Bezdana, Batine, Draža i Luga kako bi se upoznali s mogućnostima nastavka školovanja u našoj ustanovi.  
     

U auli Centra je 22. siječnja 2015. obilježen Dan mađarske kulture. Nastavnica mađarskog jezika Marta Matin je s učenicima priredila prigodan program.

 
     

Srednjoškolci Gergely Virag, Janoš Ferenc Kanalaš i Krištof Hegedűs su 22. i 23. siječnja 2015. u pratnji nastavnika Ivice Suka sudjelovali na 2015 minutnom malonogometnom turniru nastavnika i učenika kojeg je po 18. put organizirala Kosztolányi Dezső gimnazija iz Budimpešte.

 
     
 

Učenici osnovne i srednje škole su 23. prosinca 2014. tradicionalnim božićnim programom dočarali duh nadolazećeg blagdana te na taj način zaključili prvo polugodište.

 
     
 

U sportskoj dvorani Centra 9. prosinca 2014. održano je gradsko prvenstvo srednjih škola u badmintonu na kojem su se  predstavili i srednjoškolci David Fabijan, Danijel Milić i Gergelj Šikloši.